Een ontslagvoorstel aan uw werknemer doen.
Om meteen met de deur in huis te vallen: pas hiermee op! Loop niet te hard van stapel door direct bij een ontslaggesprek ook een schriftelijk voorstel te willen doen. Werknemers hebben een ontslag soms niet eens zien aankomen. Verwerking van de ontslagmededeling is dan echt eerst nodig. Als een werknemer emotioneel wordt, doe ook dan (nog) geen voorstel, maar toon begrip voor zijn teleurstelling en laat hem eerst de ontslagmededeling zelf (thuis) verwerken. Maak wel meteen een nieuwe afspraak om verder te praten over het ontslag en presenteer dan het voorstel. Uitzonderingen uiteraard daargelaten: er zijn ook situaties waarin u wel direct een voorstel kunt doen.
Waar moet u zoal op letten bij het formuleren van een voorstel?
- datum einde dienstverband: bij voorkeur rekening houdend met de voor u als werkgever geldende opzegtermijn.
- hoogte aangeboden vergoeding: begin met een voorstel uitgaande van de Transitievergoeding + (bijvoorbeeld) 1 extra maandsalaris.
- non-concurrentie- en relatiebeding: behouden of laten vervallen (laatste komt het meest voor) of juist een nieuwe opnemen of de huidige aanpassen?
- vakantiedagen: uitbetalen of opnemen (bij gelijktijdige vrijstelling)?
- vergoeding juridische kosten werknemer?
- vrijstelling van werk tot einde dienstverband?
- bij eerder vertrek van werknemer: restant salaris + ontslagvergoeding uitbetalen of alleen ontslagvergoeding of een combinatie (win-win)?
Klik hier voor een voorbeeld vaststellingsovereenkomst werkgever.
U kunt Ontslagadvocaat ook vragen om een overeenkomst op maat te maken, zodat de inhoud optimaal op uw situatie (en afspraken) is afgestemd. Bel 0348-220310 of mail mij de volgende gegevens:
- arbeidsovereenkomst
- laatste loonstrook
- gemaakte of gewenste afspraken
- eventuele CAO of bedrijfshandboek
Direct na ontvangst stuur ik u dan eerst een prijsopgave zodat u zelf nog kunt beslissen of u mij wilt inschakelen.